Fishing in the middle of Sweden

Riktlinjer boendeverksamhet

Nätverksträff med tema kvalite

För att bli medlem måste man gå den nätverksträff med tema kvalité som föreningen arrangerar en gång per år. Service-Värdskap och Kvalité är det som genomsyrar nätverksträffen.

Resegaranti

Boendeanläggningen ska ha en kollektiv resegaranti oavsett om man jobbar med en reseagent eller inte. Big Fish Sweden AB rekommenderar Visita där man sedan flera år tillbaka har sin kollektiva resegaranti. Där man då ska uppfylla kraven på boende/fiskeguidning/båtuthyrning. Viktigt att inte någon typ av transport ingår i det paket man säljer. Priset blir också humant för ett mindre säsongsbetonat företag.

Vattennära och enskilt

Boendena rekommenderas ligga i direkt anslutning till fiskeplatsen. Boenden som ligger mer än 50 meter från fiskevattnet blir mer svårsålt. Det är den erfarenhet vi sett under åren. Det är ett stort plus om man kan se vattnet. Bra också om man som sportfiskare kan gå men även kunna ta bilen ned till fiskevattnet (om det behövs), har fri väg, det vill säga, att inga andra boenden ligger nedanför, utan boendet man bor i är det som ligger närmast fiskevattnet. Boendet ökar i värde om det ligger för sig självt och inte i ett område med andra boenden. Det vill säga att sportfiskarna har i princip garanti att få vara för sig själva och känna den känslan under hela vistelsen.

Självhushåll

Boendet ska ha ett fungerande rymligt kök där man kan vistas flera personer samtidigt (ej kokvrå/pentry). Att det finns en spis med 4 kok plattor, gärna spis med ugn. Gärna mikrovågsugn som komplement. Diskmaskin inget krav men givetvis ett plus. Det bör finnas en rymlig diskbänk plus avställningsytor som gör det lätt att arbeta. Att det finns skåp och lådor för de kärl och tillhörande utrustning som gör att man kan laga den fundamentala maten man vill. Att det finns köksbord och antal stolar till den mängden personer som bor där. Givetvis kall och varmvatten.

Boende

Sovrum: Att det finns enkelsängar till varje person. Våningssängar är inget att rekommendera. Det bästa är om det finns egna rum för varje sportfiskare så att man kan stänga om sig om man vill det. Det finns personer som alltid vill ha egna rum. Det har däremot visat sig att vara ok med två enkelsängar i samma rum. När det är dubbelsäng som ordinarie bör det kunna ordnas dit enkelsäng om det efterfrågas. Att ligga i en bäddsoffa i t.ex. vardagrummet är inget heller att rekommendera. Vardagsrum: Att det finns ett vardagsrum med soffa/soffgrupp är ett plus, som tar det antal personer som ska bo där. Likaså att det finns ett vardagsrumsbord i den storleken. Att det finns tv. Finns det tv kanaler från det land som sportfiskarna kommer ifrån, så är det ett stort plus! Altan/uteplats: Finns det en altan, som dessutom vetter mot fiskevattnet är detta ett stort plus. En altan med bord och stolar för det antal personer som vistas i boendet. Altanen bör även ha möjlighet att fungera som en avställningsyta för fiskegrejor med mera för sportfiskegästerna. Toalett/dusch/tvätt: Rekommendation är minst en toalett och dusch per 4 personer. Att det finns tvättmaskin. Att varmvattnet räcker om alla ska duscha samma morgon, eller t.ex. kväll. Utedass rekommenderas ej!

Tillgänglighet

Att boendeägaren eller dennes personal alltid är tillgänglig så att gästerna har möjlighet att kunna ringa när som helst på dygnet och ställa frågor. Det kan t.ex. vara någon av gästerna som blivit sjuk och behöver vård, eller om något inte fungerar i huset, har gått sönder, andra typ av frågor med mera. Man ska känna som sportfiskegäst att man är omtyckt, under uppsikt och att boendeägaren med dennes personal bryr sig om gästerna till 100 %.

Övrigt

Att alla faciliteter finns i samma boende, så man inte ska behöva gå ut till t.ex. till ett servicehus eller liknande. Att det finns wifi, internetuppkoppling. Finns det bastu och kanske en öppen spis som gör att gästerna kan göra en brasa t.ex. efter fisket så är det ett stort plus.   Ovanstående rubriker med innehåll grundar sig på det behov som utländska reseagenter, testfiskare och sportfiskegäster påtalat. Det är denna standard av boende som har visat sig sälja mot den Europeiska sportfiskemarknaden och genererat bokningar med sportfisket som den huvudsakliga reseanledningen.